Defter Boyutları

Mart 01, 2023 4 dakika okuma süresi

defter boyutları

İdeal Defter Boyutu

Bu makaleye bir itirafla başlayalım: Ben bir defter bağımlısıyım. Bu nedenle masam, raflarım , saklama kutuları, yatağımın altında defter yığınları var... Hatta bazıları şık ayakkabı kutularındalar... Kız kardeşim ve arkadaşlarım bazen defterlerimden bazılarını istiyorlar (tabiki kimin sorduğuna bağlı olarak), seve seve onlarla paylaşıyorum, böylece yenilerini alabilmek için yer açmış oluyorum. 

Yeterli sayıda defter diye bir şey var mı?

Bu konuda kendimi anlamakta zorlanıyorum. İnsanın kaç tane deftere ihtiyacı olabilir?
Neden birisini bitirmeden diğeri almayan insanlar gibi olamıyorum? Neden ben de arkadaşım gibi tüm listelerim, notlarım, mürekkep örneklerim için tek bir defter kullanamıyorum?

Farkettim ki pek çok farklı boyutta defteri kullanmaktan keyif alıyorum. Dahası, onları doldurmaya bayılıyorum, böylece yenilerini araştırıp almak için kendime sebepler yaratabiliyorum. (Umarım kağıt asla yok olmaz, ama benim şu an bile yüz yıl daha yaşasam bana yetecek kadar defterim var.)

Galen benden bu defter boyutları ve kullanım amaçları hakkındaki kısa makaleyi yazmamı istediğinde çok heyecanlandım ve araştırmaya başlayınca gördüm ki bu boyut sorunu yaklaşık kırk yıldır devam ediyor.

Yazı Defterlerinin Tarihçesi

Defterler yaklaşık 2000 yıldır tüm dünyada yazarlar ve sanatçılar tarafından kullanılıyorlar. Ancak kitlelere hitap eden modern defterlerinin hayatımıza girmesi 19. yüzyılda gerçekleşti.

Bildiğimiz ilk cep defteri, Lewis ve Clark’ın batıya seyahatleri ve yaptıkları keşifleri hakkında tuttukları özenli notlarla doluydu. Klasik mermer desenli Amerika’da yaygın olarak kullanılan B5 boyutlarındaki kompozisyon defterileri 1860’larda önce Avrupa’ya ardından da tüm dünyaya yayıldı. (Desenleri erken dönem Çin ve Japon baskı tekniklerinden esinlenerek yapılmıştı.)

1920’lere gelindiğinde “A” tipi standartları geliştirildi ve Almanya’da tanıtıldı. 1970'lerde "A" tipi standartları artık dünyada kullanılmaya başlanmıştı ve standart boyutlandırma olarak kabul edildi. Her ne kadar bir dünya standartı haline gelememiş olsa da, “B” tipi standartları, “A” tipi standartlarının ara boyutlarını tanımlamak tasarlandı ve pek çok ülke tarafından benimsendi.

Not: Dünyanın en büyük kırtasiye ve defter üreticilerinden biri olan, Japonya'nın "B" tipi standartlarının boyutları, standart "B" boyutuyla uyuşmamaktadır.

Buna ek olarak, tüketicinin ihtiyaçları doğrultusunda, “A” ve “B” tipi standartlarda bulunmayan bazı ek boyutlar firmalar tarafından üretildi. Bunlardan en önemlisi, Traveler's Company’nin standard veya normal boyutu, diğer üreticilerin tarafından da kabul görüp üretim bantlarına dahil edildiler. (Standart boy defterler neredeyse her zaman 110x210mm boyutlarında hazırlanır.)

TOMOE RİVER SERİSİ - EVERYDAY BOOK BOYUTLARI

tomoe river defter boyutları

Galen, dolma kalem kullanıcıları tarafından altın standart kabul edilen 52 gr Tomoe River kağıtları, en çok tercih edilen defter boyutlarında üretti ve gözalıcı renklerde vintage karton kapaklara sahip Everyday Book serisini yarattı. Bu defterleri boyutlarına uygun deri defter kılıfı içinde her an yanınızda taşıyabilirsiniz.

Bir dakika lütfen; şunu söylemeden geçemeyeceğim, ben de bu defterleri kullanmaya ve taşımaya bayılıyorum. Farklı boyutlarıyla daima elimin altındalar, günlük rutinime ve planlarıma yardımcı oluyorlar.

B7 Boyutu Defter

b7 defter

Everyday Book’ların en küçüğü Card Book; 55x90mm boyutlarıyla, cebinizde, kalemliğinizde veya çantanızda taşımanız için tasarlandı. Üstten ciltlenmiş bu defter, kompakt boyutlarından dolayı her an yanınızda bulunabilir, kısa notlarınız, sonra daha büyük boyutlardaki defterinize aktarmak istediğiniz notlarınız veya alışveriş listeleriniz için idealdir. (Ben bu boyutu 1.4 kilogramlık uzun saçlı çivava cinsi köpeğimin kalp atışlarını not etmek için kullanıyorum.)

Pasaport Boy Defterler

pasaport boyutu defter

Pasaport boy defter, standart bir pasaportla aynı ölçülere (90x125mm) sahiptir. Bir çok yere rahatlıkla sığabildiği ve seyir halindeyken bile kullanılabildiği için bir çok insan tarafından tercih edilir. Bu boy defterler çoğunlukla seyahat günlüğü, günlük tutmak ve ajanda olarak kullanılırlar. Ayrıca unutmak istemediğiniz alıntılar ve okuma notlarınızı saklamak için de çok iyi bir tercihtir.

Cep Boy Defterler

cep boyutu defter

Cep boy defter 90x140mm ölçülerindedir. Field Notes markası tüm defter tasarımlarını bu boyutta hazırlanmış ve bu boyun tüm dünyaya yayılmasını sağlamıştır. Bu boyut Amerika’da çiftçilerin pantolon ceplerine sığacak ve kolay taşınacak bir defter arayışından doğmuştur. Pasaport defterlerle benzer kullanım alanlarına ilave olarak, cep boy defterler günlük yapılacaklar listesi, alışveriş listesi veya hızlı eskizler yapmak için fazladan alan sunarlar. Bu defterleri mürekkep renklerini görmek için desenler yaratıp, kalemliğinizde saklamak için de kullanabilirsiniz! Deri defter kılıflarıyla da hem çok kullanışlı hem de şık görünüyorlar!

Standart Boy Defterler

regular defter

Standart defterler 110x210 mm boyutundadır ve hem yatay hem de dikey olarak kullanıma uygundurlar. İlk defa Traveler's Company TN (Traveler's Notebook) tarafından üretilen bu defter boyutu, seyahat notları için ideal olduğunu düşünen gezginler arasında popüler hale gelip tüm dünyaya yayıldı ve birçok marka tarafından üretilmeye başlandı. Eşsiz boyutu, eksiz fotoğraflarınız ve ephemera koleksiyonunuz, günlük planlamalarınız ve günlük tutmanız için tasarlanmıştır.

B6 Boyutu Defter

b6 defter

B6, 128x182mm boyutlara sahip. Çantamdan hiç eksik olmayan, her zaman elimin altında bulunan ve bu makalenin notlarını almak için de kullandığım en sevdiğim defter boyutu. Eskiden sıkı bir Hobonichi kullanıcısıydım, ta ki B6 ile tanışana kadar! Artık randevuları düzenlemek ve iş notlarımı tutmak için hatta günlük olarak da bu boyu kullanıyorum. Tüm ihtiyaçlarım için yeterince büyük ve sürekli yanımda taşıyabileceğim kadar küçük! Mükemmel Goldilocks ve Three Bears defterim gibi: ideal boyutta!

A5 Boyutu Defter

a5 defter dolmakalem uyumlu

A5; 145x210mm boyutlarında, pek çok insanın gözdesidir. Bu nedenle Galen Leather; bir çok farklı ürün grubunda A5 defterler üretilmiş.(A5 Tomoe River Notebook, A5 deri defter, A5 400 sayfa , üstten ciltli ped ve ince dikişli versiyon.) Tüm A5’ler; toplantı, okul ya da ödev defteri olarak kullanmak için mükemmeldir. Galen’nin ürettiği deri versiyonu ise gerçekten çok özel, onu bir günlük olarak veya araştırma defteri olarak kullanabilirsiniz. 

B5 Boyutu Defter

b5 defter

Şaşırtıcı bir şekilde, kullanmaktan en çok keyif aldığım defterler arasında en büyüğü olanı B5. Bazen kompozisyon defteri veya ekstra büyük defter olarak da anılan bu defter, çizim ve planlama için size 190x250 mm boş bir alan verir. İllustürasyon veya karalama defteri yapabilir, aynı zamanda ders çalışmak için de pratik şekilde kullanabilirsiniz. Eğer standart defterler size yetmiyorsa, fikirlerinizi küçük sayfalara hapsetmeden, geniş geniş, doya doya yazmak istiyorsanız, B5 ebatlı defterlerimiz tam size göre.

Tüm ihtiyacınız için ideal boyutta bir defter mutlaka var. Sizin için uygun olanı bulmak sadece deneme yanılmaya kalıyor:) Eğer siz de benim gibi defterleri seviyorsanız bu deney sizin için eğlencenin başlangıcı olabilir.

Farklı boyutlarda defterlerinizi nasıl kullanmayı seçtiğinizi duymayı çok isterim. Defterlerinizi nasıl doldurduğunuzu bizimle paylaşmak için bu gönderinin altına yorum bırakmanız yeterli.


Yorum yapın

Yorumlar gösterilmeden önce onaylanacaktır.


Ayrıca Blog içinde

penfest istanbul
PenFest İstanbul - Tüm Bilmeniz Gerekenler

Kasım 15, 2023 6 dakika okuma süresi

PenFest İstanbul, Türkiye'nin tek kalem ve yazı organizasyonu. Bu yıl 4. kez yine Çırağan Sarayında düzenlenecek. Organizasyonun ana sponsoru Markakalem. Tabiri caiz ise Penfest "Yılın en büyük kalem buluşması" sayılabilir. Bu yazımızda Penfest hakkında bilmeniz gerekenleri listeledik.

Devamını oku
Hobonichi Ajanda
Hobonichi Ajanda

Ekim 04, 2023 8 dakika okuma süresi

Japon minimalizminin son eseri, Hobonichi ajanda sistemi hakkında bilmek istedikleriniz.
Devamını oku
Tomoe River Kağıt
Tomoe River Kağıt

Mart 12, 2023 5 dakika okuma süresi

Revnak şampiyonu, dolmakalem tutkunlarının gözdesi Tomoe River kağıdı , özelliklerini ve tarihçesini ele alıyoruz.
Devamını oku

E-POSTA LİSTEMİZE ÜYE OLUN