Tomoe River Kağıt

Mart 12, 2023 5 dakika okuma süresi

Tomoe River Kağıt

Tomoe River Kağıda ne oldu?

(Son Güncelleme - Mart 2023)

Ekim 2020'den bu yana "Eski" Tomoe River kağıdında o kadar çok şey oldu ki, bir güncelleme zamanı olabileceğini düşündük.

O zamanlar, Japonya'da, Tomoegawa'da, 7 numaralı makinenin Tomoe River kağıdı üretimini durdurmak üzere olduğu Japonya'da neler olup bittiğinden habersizdik. Kısa bir süre sonra, Ekim 2021'in sonuna kadar "Yeni" Tomoe River kağıdının yapılacağı Shizuoka 9 numaralı makineye taşınacaktı. Kalem dünyasındaki gürültü gitgide daha yüksek hale geldi ve "eski" kağıdın istiflenmesi başladı. Bunu, Tomoegawa'nın Tomoe River kağıt üretimini tamamen durduracağı açıklandığında, büyük miktarlarda "yeni" TR'nin satın alınması takip etti. 

Neyse ki, Sanzen Paper şirketi kurtarmaya geldi ve yalnızca "Yeni" Tomoe River kağıdın kalan envanterini değil, aynı zamanda Tomoe River'ın marka haklarını da satın aldı. Sanzen, Japonya'nın en büyük kağıt üretim holdinginin bir parçasıdır, bu nedenle Tomoe River'ın geleceği uzun vadede yetenekli ellerde görünüyordu ve kırtasiye ve kalem topluluklarında rahat bir nefes alındı.

Sanzen, satın almanın ortasındayken, zaten Tomoe River'ın kendi versiyonunu üretiyorlardı. Aslında, Tomoe River kağıdı çoktan piyasaya çıktı. Şüpheciler ve "Eski" TR severler, orijinalinden daha düşük olacağını varsaymak zorunda kaldılar.

Ancak bu TR kağıt fanatikleri için sadece bir dönüşüm olabilir. Sanzen kağıdı, sadece biraz daha dokulu ve fark edebildiğim tek fark bu gibi görünüyor. Dürüst olmam gerekirse, özellikle daha pürüzsüz kalemlerim ve daha ıslak mürekkeplerimden biraz daha hoşlanabilirim.

Umarım, TR'nin draması şimdilik ya da tamamen durmuştur, ancak rapor edilecek daha fazla haber olursa, sizinle burada buluşuruz.
 

TOMOE RIVER KAĞIDININ BİR NUMARALI DOLMA KALEM KAĞIDI OLMASININ NEDENLERİ

Boş bir sayfa, yazarlığın ortaya çıktığı o ilk günden beri yazarları kendisine çekmiştir. Birinci tercihim olan not defterindeki boş sayfalar ya da ciltsiz yaprak yığınlarından ziyade dizüstü laptopumda yazıyor olsam da bugün bile bu satırları yazarken boş bir sayfaya bakıyorum. Boş sayfa göz korkutucu olduğu kadar düşünce ve olasılıkların, fikir ve ilhamın ifade edilmesine cesaretlendirir. Analog sanatına olan aşkım günbegün büyürken, kendimi mükemmel boş sayfayı ararken buldum ve benim bu arayışlarımın yanıtı Tomoe River kâğıdı oldu.

İLK İZLENİMLER

Ben bu kâğıdı ilk defa Hobonichi planlayıcısında deneyimledim, bir yıllık yapılacaklar listelerine, plan ve programlara dayanan bu incecik kâğıda hayran kaldım. İlk önce kurşun kalem ve roller kalem sevdalısıydım fakat ilk Hobonichi’nimin tam ortasındayken dolma kalem alıp bu koleksiyon çıkmazına düştüm ve Tomoe River kâğıdı üzerinde hangi aracı denersem deneyim neredeyse aynı sonuçları alacağımı fark ettim; bir önceki günün yazım ve çizimleri bir sonraki sayfaya çıkmıyordu. Sevdiğim kâğıdı bulmuş olmama rağmen, tüm kırtasiye bağımlıları gibi ben de piyasadaki her kâğıdı deneme ihtiyacı duyuyordum hâlâ. Dolayısıyla bu blog yazısında Tomoe River Kâğıdı hakkında tarihi ve kullanışı bakımından öğrendiğim bazı bilgileri paylaşacağım. 

TOMOE RIVER KAĞIDININ HİKAYESİ

Tomoegawa Kâğıt Şirketi, Japonya’nın Shizuoka Prefecture vilayetindeki Shimizu City’de 1914 yılında kuruldu. Şirket adını üretim tesisinin yakınından akan Tomoegawa Nehri’nden almıştır. Esasen katalog postalama için hazırlanan Tomoe River tam 105 sene sonra modern kırtasiye meraklılarının en sevdiği kâğıtlardan biri haline geldi.

TOMOE RIVER KAĞIDINI BU KADAR ÖZEL KILAN NE?

Sürdürülebilir ormanlardaki ağaçlardan üretilen bir hamuru kullanan bu kâğıdı fevkalade yapan birkaç neden var ve bunlardan ilki inceliğidir. İster 52gsm olsun ister 68gsm, not defterine eklenen yüzlerce yaprak üst üste konulduğunda bile çok incedir, aynı sayfa sayısına sahip not defterlerinden çok daha hafiftir. “Gsm”, metrekare başına gramın kısaltmasıdır ve sayı ne kadar yüksekse kâğıt da bir o kadar ağır olur. Gsm’deki görülen ufak bir artışa rağmen 68gsm Tomoe River kâğıdı inceliğinden ödün vermez. Kullanıcı 68gsm versiyonu kullanırken kâğıdın dokusunda ufak değişiklikleri ve yazımın ilerleyen bölümlerinde kâğıdın özelliklerini anlatırken açıklayacağım bazı farklılıkları fark edebilir.

Tomoe River kâğıdı esasen katalog postalamak amacıyla geliştirildiği için yoğunluğu ve ölçüleri birden fazla kullanıma dayanıklıdır. Klasöre koymak için onu delebilirsiniz, yazıcıya sokabilirsiniz, farklı kâğıt boyutlarında katlayabilirsiniz, üzerinde yazı yazabilir hatta boya yapabilirsiniz.

Tomoegawa üreticileri, yazı yazarken açık beyaz ile yumuşak krem renkleri arasında tercih yapmak isteyen kullanıcılar için Tomoe River kâğıdını hem krem hem de beyaz renginde üretmiştir.

TOMOE RIVER KAĞIDI NASIL KULLANILIR

Tomoe River Kâğıdı inanılmaz pürüzsüz olduğu için onu birden fazla araçla kullanabilirsiniz: kurşunkalem, roller kalem, jel kalem, dolma kalem ve hatta hafif vuruşlu suluboya. Kâğıdın emme kapasitesi var ancak kullandığınız araçlara bağlı olarak boya veya mürekkebin kuruması biraz uzun sürebilir. Dolma kalem mürekkebi ve suluboya gibi ıslak araçları bu kâğıt üzerinde kullanmak çok eğlenceli olsa da genellikle alkol bazlı boyalar, keçeli kalemler ve mürekkepler önerilir. Kullanacağınız aracın kâğıtta kötü bir sonuç çıkaracağından şüphe duyarsanız, ayrı bir yaprakta bu araçları denemeniz mantıklıdır.

Dolma kalem ve suluboyanın Tomoe River kâğıdında nasıl iz bıraktığını bilmekte fayda var. Kâğıt üzerinde yayıldıkça hafif bir renk dalgalanması yapan gölgeleme mürekkebini seven dolma kalem meraklıları, kâğıdın üzerinde oluşan renk çeşitliliğini çok beğenecektir. Renk birikintisini kâğıdın yüzeyinde kalıp daha sonra kuruduğunda çoğu dolma kalem kullanıcısının sevdiği yansımalı bir görüntü oluşturacağından, parıltılı mürekkepler de iyi bir tercih olacaktır. Özellikle parıltılı veya metalik mürekkepler kullanıyorsanız, sabırlı davranıp mürekkebin sayfaya bulaşmasını önlemek için kâğıdın tamamen kurumasını sağlamalısınız.

Suluboya kullanacaksanız kâğıdın bir nebze kırışmasına hazırlıklı olun. Boya kuruduğunda kâğıt biraz daha gevşer ancak yine de bazı kırışıklıklar kalabilir. Bazıları bu yeni dokuyu severken bazıları hiç sevmez. Deneyip hangi gruba dahil olduğunuzu bulmanız gerekir.

52GSM VE 68GSM KÂĞITLAR ARASINDAKİ FARK

Sözüme güvenin, 52gsm ve 68gsm arasında bazı farklılıklar var. Parlaklık açısından, daha ince olan 52gsm kâğıt parlaklığı biraz daha iyi yansıtır; renk çeşitliliği ve yansıması bu ağırlıkta daha belli olur. Diğer yandan 68gsm, arkaya geçen mürekkep ya da boyayı daha az gösterir; özellikle ıslak araçlarda ve çoğu yazarın kâğıdı kalemle buluştururken en sevmediği sorun olan gölgelenmeye daha dayanıklıdır. Gölgelenme, kâğıdı arkalı önlü kullanırken görülen gölgedir. Her ne kadar 68gsm kullanırken gölgelenme sorunu daha aza inse ve gölgelenme görülse de 52gms kullanırken yazılan ve boyanan sayfalar arasında bu daha fazla görülebilir. Boyanın arkaya geçmesi bir sorunken tüylenme genellikle sorun olarak görülmez.

TOMOE RIVER KÂĞIDI DİĞERLERİYLE NASIL KIYASLARIZ?

Diğer kâğıtlarla kıyaslandığında Tomoe River yukarıda bahsettiğim tüm nedenlerden ötürü rakiplerinin arasından sıyrılır. Rhodia ve Clairfontaine kâğıtlarıyla karşılaştırdığımızda Tomoe River’ın daha uzun sürede kuruduğunu görürüz. Apica ile kıyaslandıklarında sonuçlar hemen hemen aynıdır ancak Apica daha kalındır. CD profesyonelin daha pürüzsüz ve parlak ama tonlama mürekkeplerinde veriminin daha az olduğunu söylenirken MD kâğıdı ve MD Cotton daha emicidir. Kâğıtla alakalı neredeyse her konuda olduğu gibi bir kâğıdı diğerine tercih etmek de kişisel bir tercihtir.

TOMOE RIVER ÖLÇÜLERİ

Gitgide artan sayıda üretici kendi not defterlerini ve kâğıt yapraklarında Tomoe River kâğıdını kullandığı için Tomoe River’ın mevcut ölçüleri her geçen gün daha da artıyor. Klasik A4 ve A5 ölçüleri kâğıt yaprakları ve destelerinde mevcuttur ve her boyda Gezgin’in Not Defteri’nde (Traveler’s Notebook) yer alan not defterleri de piyasada kendilerine yer bulmuştur. Pek çok Tomoe River meraklısı bu kâğıdı kullanarak kendi not defterlerini yaratıyor; haliyle de ölçü seçenekleri sonsuzluğa uzanıyor.

TOMOE RIVER NOT DEFTERİ VE KÂĞIDI NEREDEN ALINIR?

Tomoe River’ı nerede bulabilirsiniz? Yolunuz Galen Leather Co.ya düştüyse artık daha fazla aramanıza gerek yok. Birkaç yere tıkladıktan sonra A5, Klasik, Pasaport ve Cep olmak üzere dört farklı boyuttaki Günlük Not Defterleri (Everyday Notebooks) karşınıza çıkar. Üçlü setler halinde Galen markalı bir kesede satılan not defterlerinde kare ve satır rehberleri, fazla mürekkebi emen deri sünger kâğıdı ile hediye olarak şirketin ana malzemesi vardır. Kâğıt yaprakları ve desteler Vanness (vanness1938.com), Goulet (gouletpens.com), Nanami Paper (nanamipaper.com) ve Strait’s Pen’de (bu web sitesi şu anda yapım aşamasında ancak her ölçüde sade, çizgili, kareli Tomoe River’ın mükemmel bir koleksiyonuna sahip olan bu firmadan siparişlerinizi e-posta yoluyla verebilirsiniz) mevcuttur. Aradığınız ölçüleri bulamadıysanız, Etsy’de kendilerine özel Tomoe River Not Defterleri yapan çok sayıda mağaza var.

Tokyo’daki Kakimori’ye gidip Tomoe River kâğıdı kullanarak tamamen bana ait not defterimi yapmak gibi bir hayalim var. Kakimori tarzını, kılıfını, ölçüsünü ve iç kâğıtların tamamını seçerek size özel not defterinizi yaratmanızı sağladığı için kırtasiye dünyasında bir efsane haline gelmiştir.

Japonya’ya geri gitmeden önce, bu yazım için aldığım notlarımın DC Pen Fuarı’ndan beri kullandığım A5 ölçüsündeki Galen Günlük Not Defteri’nde (Everyday Notebook) durduğunu söylemek istiyorum. İlk aldığım günkü kadar yeni ve benimle pek çok iş gezisi esnasında üç kıtaya geldi. Bu ürün piyasada birinci çünkü ben bunun doğru olduğuna inanıyorum. Günlük Not Defterlerimi her gün yani günlük olarak kullanmayı planlıyorum.

TOMOE RIVER KAĞIT YAZIM ÖRNEKLERİ

tomoe river writing sample
tomoe river writing sample

Tomoe River Kağıt - Fotokopi Kağıdı Kıyaslaması

tomoe river copy paper comparison
tomoe river copy paper comparison
tomoe river copy paper comparison
tomoe river copy paper comparison

Tomoe River Kağıt Arka Sayfa

tomoe river copy paper comparison
tomoe river paper back side

Resimler için @writetomeoften teşekkür ederiz.

Tomoe river kağıdın sizin için için uygun olduğunu düşünüyorsanız,

Tomoe river defter koleksiyonumuzu linke tıklayarak inceleyebilirsiniz. 


Yorum yapın

Yorumlar gösterilmeden önce onaylanacaktır.


Ayrıca Blog içinde

penfest istanbul
PenFest İstanbul - Tüm Bilmeniz Gerekenler

Kasım 15, 2023 6 dakika okuma süresi

PenFest İstanbul, Türkiye'nin tek kalem ve yazı organizasyonu. Bu yıl 4. kez yine Çırağan Sarayında düzenlenecek. Organizasyonun ana sponsoru Markakalem. Tabiri caiz ise Penfest "Yılın en büyük kalem buluşması" sayılabilir. Bu yazımızda Penfest hakkında bilmeniz gerekenleri listeledik.

Devamını oku
Hobonichi Ajanda
Hobonichi Ajanda

Ekim 04, 2023 8 dakika okuma süresi

Japon minimalizminin son eseri, Hobonichi ajanda sistemi hakkında bilmek istedikleriniz.
Devamını oku
defter boyutları
Defter Boyutları

Mart 01, 2023 4 dakika okuma süresi

A4, A5, B5, B6 - kafa karıştırıcı olabilir! Defter boyutlarımıza yönelik bu kapsamlı kılavuz, ihtiyaçlarınıza uygun mükemmel defter boyutunu bulmanıza yardımcı olacaktır.
Devamını oku

E-POSTA LİSTEMİZE ÜYE OLUN