Traveler’s Notebook Planlama Sistemi Rehberi

Aralık 02, 2022 5 dakika okuma süresi

Traveler’s Notebook Planlama Sistemi Rehberi

Traveler’s Notebook Planlama Sistemi Rehberi

TRAVELER'S NOTEBOOK SİSTEMİ NASIL BAŞLADI?

Atshuhiko Iijima 2005 yılında Tokyo düzenlenen bir fuara, tasarladığı bir ürünün finansal kapasitesi hakkında geri bildirimleri öğrenmek ümidiyle elinde bir defter prototipi ile katıldı. Bu defter sadeliği, sığır derisi sade kılıfı, pirinç kenar şeridi,marka damgası ve kullanıcıya sonsuz bir kişiselleştirme olanağı tanıyan lastik bantlarıyla diğerlerinde ayrıldı. Bay Iijima, 2006 senesinde Midori Traveler’s defterini piyasaya sürüldüğünde Designphil’in İthalat Kontrol Direktörüydü. Bu defter geliştiricilerinin etrafında yaşanan dijitalleşmenin tam bir antiteziydi ve ajanda dünyasının seyrini kökünden değiştirdi. 

TRAVELER'S NOTEBOOK SİSTEMİNİ GELİŞTİRMEK

Traveler’s notebook, Designphil’in bugün hâlâ çalışanı olan üç kişilik bir ekibi tarafından tasarlandı ve geliştirildi. Bu ürünü bu kadar özel kılan, uzun yıllardır not defterinin evrimi üzerinde çalışan üretim ekibinin birbiriyle olan sıkı dostluğu. Aralarında güçlü bir güven ve bu kadar küçük bir ekipte çalışmanın verdiği dayanışma bağı var.

Tayland’ın küçük ahşap işçiliği ve deri stüdyolarıyla bilinen kenti Chiang Mai’daki zanaatkarlar ile gerçekleştirilen iş birliği, sevenleri tarafından kısaca TN olarak adlandırılan bu defterin başarısının kilit noktası. Chiang Mai’deki zanaatkarlar tasarıma tam da Bay Iijima’nın ürünün ilk aşamalarında ihtiyacı olan kalender bir mizaç ve esneklik ile yaklaştılar.

Son on üç yılda Midori TN neredeyse hiç değişmedi ama onu dünya çapında milyonlarca tarafından kullanıcı keşfedildi ve yeryüzündeki en popüler düzenleme sistemlerinden biri haline geldi.

TN ile daha önce tanışmadıysanız onun hakkında derlediğimiz bu makale size rehber olacak.

TRAVELER'S NOTEBOOK SİSTEMİ NASIL İŞLİYOR?

Deri kılıfın hem dikey hem de yatay lastik bantları var. Dış taraftaki yatay bant, TN kullanılmadığı zamanlarda deri kapakların kapalı kalmasını sağlar. Sihri gerçekleştirenler ise iç taraftaki dikey bantlar: bu bantlar, defterin ortasına eklenen çok sayıda ilave sayfayı sırt kısmına bağlar ve sayfaları birbirine “bağlayan” birleştirici bant görevini görür. TN’un sırt genişliği, kaç adet defter ve aksesuar taşıyabileceğini belirler. Standart bir Midori TN’a dört adet defter rahatlıkla sığabilir. Dört defter ile kullanılabilen Midori TN’ların standart ve pasaport olmak üzere iki boyutu vardır. Midori 2009 yılında küçük cep versiyonu olarak piyasaya sürüldü. Her ikisinin de Siyah, Kahverengi, Mavi ve Taba renk çeşitleri mevcutken son ikisi ilk olarak Sınırlı Üretim renkler olarak sunuldu ancak gördükleri yoğun ilgi ve işlevsellikleri sayesinde kalıcı renkler grubunda yerlerini aldılar. Designphil düzenli olarak farklı renklerde ve sınırlı sayıda üretilmiş TN sunar. Diğer markalarla da stratejik ortaklıklar gerçekleştiren Designphil’in yakın zamandaki son iş birliği başta ikonik İngiliz Selfridges markası için olmak üzere Prada ile yaptığı çalışmalarıdır.

Marka çok sayıda ilave sayfa kitapçığı çıkarır, örneğin suluboya, dizge, çizgiler, ince kâğıt, kraft kâğıdı, klasörler, fermuarlı kese vs. ve defterlerini tarih ve zaman kaydetme amacıyla kullanmak isteyenlere özel tarih atılmamış ve önceden basılı tarih atılmış ajanda sayfaları gibi.

TN’ların popülerliği arttıkça diğer firmalar da aynı sisteme dayalı not defterleri çıkarmaya başladı. Dünya defter piyasası, artık müşterilerin içlerinden seçim yapabileceği sayısız güzelTN’a sahip, bunun için çok şanslı.

GALEN LEATHER'IN GEZGİN’İN NOT DEFTERİ

Galen kılıfları standart ve pasaport ölçülerinin yanı sıra A5, xlarge, large ve Cep ölçülerinde de üretilmiştir. Bu ölçülerin boyutlarını ve defter yedeklerini buradan inceleyebilirsiniz.

Galen için özel üretilen deri kullanılarak hazırlanan Traveler’s defter kılıfları on bir farklı renk seçeneğiyle sunulur. Galen’in ürün yelpazesinde ayrıca başka ilave sayfa kitapçıkları, yeniden sayfa eklenebilir defterler ve aksesuarlar vardır. Standart ve pasaport olarak iki farklı boyutta üretilen TN cüzdan hem düzenleme sisteminiz hem de cüzdanınız olarak çok pratik bir kullanıma sahiptir. Böylece her gün yanınızda taşıyabileceğiniz incecik ve tüy gibi hafif bir cüzdanınız olur.

Tomoe River kâğıdı kullananGalen’in defterleri (Galen’s Everyday Notebooks), pasaport, cep, klasik ve A5’in yanı sıra ileride çıkarılacak diğer ölçülerdeki TN ile uyumludur. Pirinç renkli süsler, deri etiketler, maymun yumruğu düğümü sayfa işareti ve on dokuz farklı lastik rengi sayesinde GalenTN’e kendi tarzınızı yansıtabilirsiniz. Galen web sitesindeki “bana göster” özelliğini kullanarak Galen TN’u kişiselleştirmenin tüm yöntemlerini görebilirsiniz.

TRAVELER'S NOTEBOOKİÇİN DİĞER FİKİRLER

Başarılı TN kılıfları ve aksesuarları üreten diğer popüler firmalardan bazılarıChic Sparrow (www.chicsparrow.com), Sojourner (www.sojournerusa.net) ve Gillio’dur (www.gillio.be). Etsy ise inanılmaz ilave defterler üreten çok sayıda küçük ölçekli üreticiye kapılarını açar. Ben en sevdiğim ilave defterleri GoodINKpressions, YellowPaperHouse ve BookfellStudio’da buldum. Her birindeTN’unuzu bullet journal, günlük, ajanda, alışkanlık takibi defteri, eskiz defteri ve arzu ettiğiniz herhangi bir defter haline getirmeniz için yeterli olağanüstü gereçleri bulabilirsiniz.

TN’in en güzel özelliklerinden biri de istediğiniz ürün haline gelmesi ve her daim değişebilmesidir. Kullanma amacınız değiştikçe TN içerisindeki defterleri değiştirebilirsiniz.

DOĞRUTRAVELER'S NOTEBOOK SEÇMEK

Hangi ölçülerde bir TN almak istediğinize karar verirken, bu ürünü ne için kullanacağınızı, nerede taşıyacağınızı ve sayfalarında planlarınızı yazmak için ne kadar alana ihtiyaç duyduğunuzu mutlaka gözden geçirin. BazılarıTN’u kompakt boyda severken, bazıları da daha geniş olmasını ister. Bu tamamen kişisel bir zevk meselesi ve işte bu yüzden TN tüm dünyada bu kadar çok seviliyor. Şimdi bu yazının asıl meselesine gelebilirim. TN pratik, sade, şık, yaratıcı ve esnektir. Onu bu kadar faydalı bir araç yapan bu özellikleridir veTN’un alelade bir sistemin ötesine çıkmasının da özel bir nedenleri var. TN çok seviliyor ve bunun nedeni hakkında bazı fikirlerim var.

Şimdi Bay Iijima’ya tekrar dönelim.TN’un, “kişinin kendisine ayna tutmasının bir yolu” olduğunu söylemiştir. Hayatınızın bir kaydını tutmanızın güçlendirici bir yanı var. Büyüme çağımda yazılarımla doldurduğum tüm o günlük defterleri ve beni tanımlayan tüm o anları nasıl yakaladığını düşünüyorum. Duygularımı sayfalara dökerim; ben değişsem ve gelişsem de onlar o sayfalarda kalır. Çok ama çok uzak yerlere ya da günlük yaşantımızda kısa gezintiler yaparken TN bizimle gelir ve biz dünya ile yakın bir bağ kurarken onunla da yakın bir bağ kurmamıza yardım eder. Seyahatlerimize, hayatımıza ve işimize heyecan duygusu kadar. Bay Iijima bir keresinde, “kişinin özü bu sayfalara akar” demişti.TN’un kişilerin ve o yazıları yazdıkları anda oldukları kişinin ufak bir parçasına tutunduğunu düşünmek hoşuma gidiyor.

TRAVELER'S NOTEBOOK HÂLÂ YARARLI MI?

Ne büyük ironidir ki dijital dünya,Traveler’s Notebook hikâyesinde büyük bir rol oynamıştır. TN; Instagram ve IG, dünya çapındaki TN severlerin bu sisteme karşı duydukları tutkuyu ve sistem hakkındaki fikirlerini herkesle paylaştıkları bir platform haline gelmeden dört sene önce hayatımıza girdi. En son baktığımda Instagram’da #travelersnotebook hashtag’iyle paylaşılmış tam 3.9 milyon gönderi vardı. Yılın herhangi bir gününde, günün tamamını bu gönderilere bakarak geçirebilirsiniz. Küçücük bir deri parçası ve lastik bantların ne kadar büyük bir ilham verdiğini görmek muazzam. Sistemin sadeliği, tüm dünyaya yayılan sanatçı ruhlu bir dışavurumu meydana getirdi.

Hepimiz kendi maceramızın kahramanlarıyız. Zaman ayırıp bu yaşadıklarımızıTN’a yazmak, şu anki anın; gördüklerimizin, kokladıklarımızın, duyduklarımızın, tattıklarımızın, deneyimlediklerimizin farkına varmamızı sağlıyor.

Belki deTraveler’s Company, “Her Gününü Bir Macera Gibi Yaşa” sözünü işte bu yüzden sloganı yapmıştır. Üç kişilik bir ekibin parlak buluşu olan bu sade ürün, önemli anları yakalayıp el becerilerimizle sayfaya taşıyarak kullanıcılarının hayatını derinlemesine etkiledi.

Son bir not: Bu blog yazısı için notlarımı, yakın zamanda Angelus Akrilik Deri Boyası (çoğu elişi mağazasında bulabileceğiniz bu ürün,TN’unuzu kişiselleştirmenin bir başka eğlenceli yolu) ile üzerine şeritler çizdiğim Özel Baskı Mavi Midori TN içinde favorim olan Galen’nın Everydaybook’una yazmıştım. Tamamen benim tarzımı yansıtması için Crazy Forest Green Galen Cüzdan  ve koyu mavi lastikli “Önce nutkun tutulur, sonra hikâye anlatıcısı olursun” deri etiketini de not defterime eklemek istiyorum. Umarım siz de en az benim kadar kendiTN’izi tasarlamaktan keyif alırsınız.


Yorum yapın

Yorumlar gösterilmeden önce onaylanacaktır.


Ayrıca Blog içinde

penfest istanbul
PenFest İstanbul - Tüm Bilmeniz Gerekenler

Kasım 15, 2023 6 dakika okuma süresi

PenFest İstanbul, Türkiye'nin tek kalem ve yazı organizasyonu. Bu yıl 4. kez yine Çırağan Sarayında düzenlenecek. Organizasyonun ana sponsoru Markakalem. Tabiri caiz ise Penfest "Yılın en büyük kalem buluşması" sayılabilir. Bu yazımızda Penfest hakkında bilmeniz gerekenleri listeledik.

Devamını oku
Hobonichi Ajanda
Hobonichi Ajanda

Ekim 04, 2023 8 dakika okuma süresi

Japon minimalizminin son eseri, Hobonichi ajanda sistemi hakkında bilmek istedikleriniz.
Devamını oku
Tomoe River Kağıt
Tomoe River Kağıt

Mart 12, 2023 5 dakika okuma süresi

Revnak şampiyonu, dolmakalem tutkunlarının gözdesi Tomoe River kağıdı , özelliklerini ve tarihçesini ele alıyoruz.
Devamını oku

E-POSTA LİSTEMİZE ÜYE OLUN