Mürekkep Kurutma Kağıdı Nedir? Nasıl kullanılır

Ocak 22, 2021 4 dakika okuma süresi

Mürekkep Kurutma Kağıdı Nedir? Nasıl kullanılır

Sık sık yanlış yüzyılda doğduğumu düşünürdüm. Merchant Ivory filmlerini izleyerek geçirilen sayısız saatler, Little Women'ın her versiyonu defalarca ve Masterpiece Theatre'ın hemen hemen her bölümü bunu yeniden doğruladı. Modaya olan sevgimle, bazıları geçmiş yüzyılların hassasiyetlerinin giysilerle ilgili olduğunu söyleyebilirdi, ancak önceki makalelerimi okuyanlar muhtemelen beni saraylara, taşra mülklerine ve malikanelere en çok çeken şey hakkında ipucu veriyor: masa seti ( buna geçmişte sümen takımı diyorduk) . Ne yazık ki benim için, uygun bir masa setine sahip olmanın zenginlik, profesyonellik veya moda sembolü olduğu günler çoktan geride kaldı, ancak masa setinin araçlarından biri, modayı ve trendleri geride bıraktı: mürekkep kurutma kağıdı.

MÜREKKEP KURUTMA KAĞIDI NEDİR?

Mürekkep kurutma kağıdı terimi, her ikisi de dolmakalemle yazarken fazla mürekkebi emmek için kullanılan elde tutulan sallanan bir aleti veya basit olarak kurutma kağıdını ifade eder Kurutma kağıdı, fazla mürekkebi hızla emmek için özel olarak yapılmış dokulu, kalın bir kağıttır. Kurutma kağıtları icat edilmeden önce, tercih edilen yöntem, kurutma sürecini hızlandırmak için yeni yazılmış metnin üzerine tuz serpmekti.

MÜREKKEP KURUTUCULARIN TARİHİ 

Mürekkep kurutma kağıdının tarihi, mürekkeple yazmak kadar uzundur. MÖ 400.000'e geri dönersek, Afrika'da zaten pigment üretiliyordu ve farklı kaynaklar, mürekkebi kurutmak ve sabitlemek için güneşle birlikte kum ve kilin kullanıldığını gösteriyor. 26 ' ıncı y.y. mürekkep hamur haline gizlemek yapıştırıcı, karbon veya kemik pigment, yerden yapılır ve daha sonra papirustan lekeleri önlemek için pounce serpilir ediliyordu, seramik kase içinde kurutulmuştur. Aslında mürekkep balığı kemiklerinden yapılan sıçrama, yazı yazmadan önce kağıt hazırlamak ve daha sonra kağıt koymak için uzun bir kullanım geçmişine sahiptir. Bu ince toz, ortaçağda rahiplerin el yazmalarını kopyalarken ve hatta 18. yüzyılda bile kullanılıyordu. Kuruyan mürekkep üzerine tuz serpmeye karşı daha ekonomik bir alternatif olarak, burjuvazinin yeni ve daha pahalı bir uygulamasıdır. 

MÜREKKEP KURUTMA ALETLERİ 

antika mürekkep kurutma kağıdı antika mürekkep kurutma kağıdı
.
antika mürekkep kurutma kağıdı antika mürekkep kurutma kağıdı pirinç

1800'lerin başında mürekkep kurutma aletleri geldi. Bu kurutma kağıtları genellikle ahşap, gümüş, pirinç, porselen veya camdan yapılmıştır ve fazla mürekkebi kurutmak için üzerinde sallanabilen küçük bir tutacağı, kavisli tabanı ve keçe tabanı vardı. 1800'lerin ortalarında kağıt genellikle keçenin yerini aldı. Bu kağıt yumuşaktı, kartona benzer bir ağırlığa sahipti ve genellikle mürekkebi emmeye yardımcı olmak ve hızlı bir kuruma süresi sağlamak için tüm emici öğeler olan pamuk, keten tohumu ve pirinç liflerinden yapıldı. 

Mürekkep kurutma kağıtları geniş kitlelere ulaşdıkça, bu kağıt reklam ve mesajlaşma için mükemmel bir platform olarak kabul edildi. Kurutma aletlerinin altındaki kağıt, şirketlerin üzerinde genelde faydalı bilgiler sunduğu ya da reklam yaptığı  ikinci bir kartvizit oldu. Bir yenilik olarak kartlar, takvimler, kişinin el yazısını pratik etmesi için senaryolar ve popüler pin-up kızlarının illüstrasyonları için yer sağladı. Kartlar kurutma kağıdına takılmadığında, uçları temizlemek için de kullanılabilirlerdi.

Dolmakalemin düşmanı olan tükenmez kalemin gelişiyle, modern mürekkep kurutucunun raf ömrü 1950'lerde sona erdi. Hızlı kuruyan, daha temiz, daha güvenilir ve dolmakalemlere alternatif olarak tasarlanan bu yazıcı, kısa sürede dünyanın en çok kullanılan yazı gereci haline geldi ve mürekkep kurutucu ihtiyacını ortadan kaldırdı. 19. yüzyılın sonlarına doğru , tükenmez kalem "yazmayı sonsuza dek değiştiren ucuz kalem" haline geldi ve ne yazık ki hiçbir donanım gerektirmedi. Kurutma aletleri reklam için kullanılırken, bir tükenmez kalemin gövdesinin aynı şekilde kullanılabileceği ve profesyonellerin ürün ve hizmetlerini pazarlamak için standart kartvizit veya promosyon kalemlerinin yeni trendine geri döndüğü kısa sürede keşfedildi. 

deli erkekler masa aksesuarları 60'lar60'lardan kalma, işlenmiş deri masa aksesuarları seti (resim kredisi: 1stdibs)
deli erkekler masa aksesuarları 60'lar.

Mad Men hayranı olan veya aslında altmışlarda yaşayanlarınız için, masa setinin bu süre zarfında bir geri dönüş yaptığını biliyorsunuz, ancak setin merkezi genellikle süslü bir tükenmez kalem olsa da, gerçekten önemli mi? Karar vermen için bunu size bırakacağım.

MODERN MÜREKKEP KURUTMA MAKİNELERİ 

Dolmakalemler yeniden canlandıkça ve onlara olan ilgi arttıkça, mürekkep kurutma kağıdı insanların masalarına geri dönüyor. 1670 yılındaki başlangıcından bu yana bunları yapan J. Herbin gibi şirketler için, kalem ve mürekkebe gösterilen ilgi, onları yüzyıllardır kurutma kağıdı kullanıcılarıyla aynı hizada tutmuştur. Modern üreticiler için mürekkep kurutma kağıdının yenilenen bilinci, kategoriyi genişletme fırsatı sunuyor. 

GALEN - DERİ MÜREKKEP KURUTUCULAR

Galen'in Everyday Books defterlerine olan aşkım hakkında yorum yapmak ve şiirselleştirmek için zaman ayırmanıza gerek yok. Bundan önce bunu yaptığım birkaç blog var. Bununla birlikte, size bu defterlerin en sevdiğim özelliklerinden birini ve her Everyday Book setinde bulunan yarma deriden hiç bahsetmedim. Her bir defter seti, kitap boyutuna göre kesilmiş çok kullanımlık deri parçasıyla birlikte gelir. Ana amacı mürekkep kurutma kağıdı olarak kullanılmak olsa da, rahat yazma için bir yazı defteri olarak da kullanılabilir (bir kahve dükkanı, kütüphane veya hareket halindeyken herhangi bir yer için harika). Alt sayfalarda yazdıklarınızın iz yapmasını önler ve ayrıca deriyi elinizin altına koyarak sayfanın temiz, yazılmamış kısımlarının korunmasında da oldukça faydalıdır. Bu basit deri parçasının ne kadar kullanışlı olduğunu açıklayamıyorum. 

MÜREKKEP KURUTMA VE REVNAK

dolma kalem mürekkebi kağıt üzerinde parlak
dolma kalem mürekkebi kağıt üzerinde parlak

Mürekkep kurutma yazımızı bitirmeden önce kısa bir not. Mürekkep kurutma kağıdı kullanmanız durumunda , dolmakalem mürekkebi revnak, gölgelenme ve renk doygunluğu gibi özelliklerini daha az gösterecektir.  Hızlı kurutma, mürekkebi özel yapan şeyi kaldıracak ve parlaklığı azaltacaktır. Parlaklığı sevenleriniz için kurutucu kullanmadan bir süre sabredebilirsiniz ve daha soft bir görüntüyü sevenler için ise, kurutma kağıdı yeni en iyi dostunuzdur.


Mürekkep kurutma kağıtları masalarımıza geri döndükçe ve yeniden yazmak için daha önemli bir araç haline geldikçe, kendilerini yeniden tasarlamak için şu an olduğundan daha uygun bir zamanla karşılaşmadıklarını düşünmek oldukça heyecan verici. Bir tane kullanıp kullanmadığınızı, aradığınız bir tane bulup bulmadığınızı, eski mürekkep kurutma kartlarından oluşan bir koleksiyonunuz olup olmadığını veya sizi heyecanlandıran yeni bir üretici veya sürümü biliyorsanız, bilmek isteriz. Bize ve topluluğa bilgi vermek için lütfen yorumları kullanın!


Yorum yapın

Yorumlar gösterilmeden önce onaylanacaktır.


Ayrıca Blog içinde

penfest istanbul
PenFest İstanbul - Tüm Bilmeniz Gerekenler

Kasım 15, 2023 6 dakika okuma süresi

PenFest İstanbul, Türkiye'nin tek kalem ve yazı organizasyonu. Bu yıl 4. kez yine Çırağan Sarayında düzenlenecek. Organizasyonun ana sponsoru Markakalem. Tabiri caiz ise Penfest "Yılın en büyük kalem buluşması" sayılabilir. Bu yazımızda Penfest hakkında bilmeniz gerekenleri listeledik.

Devamını oku
Hobonichi Ajanda
Hobonichi Ajanda

Ekim 04, 2023 8 dakika okuma süresi

Japon minimalizminin son eseri, Hobonichi ajanda sistemi hakkında bilmek istedikleriniz.
Devamını oku
Tomoe River Kağıt
Tomoe River Kağıt

Mart 12, 2023 5 dakika okuma süresi

Revnak şampiyonu, dolmakalem tutkunlarının gözdesi Tomoe River kağıdı , özelliklerini ve tarihçesini ele alıyoruz.
Devamını oku

E-POSTA LİSTEMİZE ÜYE OLUN